diumenge, 29 d’abril del 2012

2.- EL RELLOTGE D'AIGUA: LA CLEPSIDRA.

DATACIÓ: 1400 a.C. fins S. XIII (Edat Mitjana). 

CIVILITZACIÓ: Egípcia (més tard, babilonia i xinesa).

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS:
La Clepsidra és un rellotge d’aigua que consta d’un recipient cilíndric gradual (s’hi dibuixava una escala) al qual anava a parar l’aigua procedent d’un dipòsit, a una velocitat i amb un cabdal determinats. Els primers rellotges d’aigua consistien en un recipient ceràmic que contenia aigua fins a un nivell, amb un orifici a la base d’una mida adequat per assegurar la sortida del líquid a una velocitat determinada i, per tant, en un temps prefixat. En el seu interior, disposava de varies marques que quan pujava el nivell d-aigua indicava uns períodes que assenyalaven l’hora durant la nit. El més antic de tots es va trobar en un temple egipci i s’estima que fou fabricat fa 3.356 anys, aproximadament.


FUNCIONAMENT:
Aquest rellotge mesura el temps en relació a quant triga una quantitat d’aigua dins del recipient en sortir pel forat a una determinada velocitat i això marca el temps. El recipient tenia marques on cadascuna d’elles era una hora diferent, a mesura que s’anava buidant l’aigua i anava marcant l’hora.
També es diu que aquest tipus de rellotge procedeix de Mesopotàmia, però que van ser la civilització egípcia i la grega les que van aportar millores en el seu funcionament. Van ser els grecs els qui van donar el nom de clepsidra a l’aparell, a Grècia es feien servir en els tribunals d’Atenes per marcar el temps que es permetia a cada orador; fins i tot el filòsof Plató va idear-ne la clepsidra amb despertador. Més endavant, els romans i els xinesos van continuar utilitzant aquest tipus de rellotge, tot incorporant-hi millores i convertint, així, la clepsidra en un instrument cada vegada més complex.

                


 2.1. CLEPSIDRA AMB DESPERTADOR.

DATACIÓ: S. IV a.C. 

AUTOR: Plató.

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: Va inventar un despertador que utilitzava un rellotge d’aigua. 


2.2. PERFECCIÓ DE LA CLEPSIDIA.

DATACIÓ: S. III a.C. 

AUTOR: Ctesibi (Antiga Grècia).

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: La clepsidra va ser molt utilitzada i perfeccionada a l'Antiga Grècia, la millora més important és atribuïda a Ctesibi (segle III aC). Posteriorment fou perfeccionat pels savis grecs i pels enginyers romans, afegint-hi flotadors que movien engranatges units a unes agulles que passaven per un quadrant graduat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada