dijous, 26 d’abril del 2012

2.- EL RELLOTGE DE FOC.

DATACIÓ: La primera referència a aquest tipus de sistema de mesurament se situa cap al S.V d.C. a l'antiga Xina a través d'un poema de You Jiangu en el qual s'esmenta la seva importància. 


CIVILITZACIÓ: Antiga Xina.


CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS I FUNCIONAMENT: 
És un instrument de mesurament del temps en relació a la velocitat de consumició d'un combustible. Per exemple, un ciri, oli (en els llums d’oli), encens etc. Alguns dels tipus de rellotge de foc més comuns són: 


2.1. EL RELLOTGE DE VELA.


DATACIÓ: -


AUTOR: S’atribueix a Alfredo el Gran (849-899), rei anglosaxó. Però es creu que també eren utilitzades a l’Antiga Roma.


CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: 
Antigament a la nit, el temps es dividia en “vigílies” o “cambres”, en referència a les guàrdies dels soldats. Es podien mesurar amb veles enceses o amb rellotges hidràulics en el que passava el líquid d'un recipient a un altre. Els romans utilitzaven les "espelmes del temps" que mesuraven el temps a partir d'unes marques amb números que s'anaven consumint segons l'espelma es consumia amb el pas de les hores.

FUNCIONAMENT: 
Per repartir el seu temps es va fer elaborar unes veles homogeneïtzades d'un peu de llarg, graduades en 12 sectors, que es consumien en quatre hores. S'han utilitzat des de l'Edat Mitjana veles a les esglésies per controlar els temps de vigília, també eren comunes en la societat de l'Antiga Roma, amb marques regulars al llarg de la cera per regular el temps transcorregut amb major precisió. L'aportació dels àrabs va ser molt mes espectacular, els seus rellotges de vela comptaven amb mecanismes de contrapesos per accionar autòmats i altres artilugis sonors a determinats intervals de temps. 






2.2. EL RELLOTGE D'ENCENS.
         
2.2.1. RELLOTGE D'ENCENS AMB BOLES DE BRONZE.


FUNCIONAMENT: 
Una vareta d’encens es crema durant un temps determinat; sobre ella s’hi pengen parelles de boles de bronze lligades amb un fil que es cremarà en arribar el moment i avisaran l’usuari amb el soroll de la seva caiguda. Era una tipologia de despertador.




2.2.2. EL RELLOTGE D'ENCENS AMB AROMES.


FUNCIONAMENT: 
Un rellotge d’encens consistia en una caixeta amb un canal ple d’encens que es doblegava fins a formar una mena de petit laberint; en el canal s’hi dipositaven diferents substancies aromàtiques que indicaven l’hora del dia per l’aroma desprès en el moment de la seva combustió. Així, per exemple, el pas del sàndal al gessamí senyalava el migdia i el canvi de lotus a cedre avisava de l’arribada del capvespre.






Per a saber-ne més:

LARRE, CLAUDE (1979). "Percepción empírica del tiempo y concepción de la historia en el pensamiento chino".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada