dimarts, 17 d’abril del 2012

4. RELLOTGE DE CRISTALL DE QUARS.

DATACIÓ: 1920. L’any 1969 s’aplicà l’oscil•lador de cristall de quars en la fabricació i comercialització de rellotges de polsera amb la marca Seiko.

AUTOR: Warren Marrison i J.W. Horton.

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS I FUNCIONAMENT:
Aquests rellotges són el salt més espectacular en la forma de mesurar el temps en la història de la rellotgeria. 
El quars fa el paper de regulador i estabilitzador de la freqüència el que servirà finalment per donar una mesura del temps. La vibració de la làmina produïda pel circuit genera un senyal elèctric de la mateixa freqüència. Aquesta nova ona realimenta el circuit electrònic, corregint-se les desviacions de freqüència que poguessin produir-se respecte al seu valor nominal. L'error màxim dels rellotges de quars més precisos és d'1 segon en 10 anys.

4.1. ALIMENTACIÓ PER PILA.
La font d'alimentació per a aquest tipus de rellotges sol ser una pila Oxido de plata d'1.5 Volts i un Ampers de 5 a 250 Miliamperis segons el consum del circuit i l'arrossegament de les parts mecàniques. Aquest tipus d'Alimentació ofereix una autonomia d'un any aproximadament, si bé hi ha rellotges que pel seu baix consum i pila d'alt amperatge poden durar 2 o més anys. 




4.2. ALIMENTACIÓ PER ACUMULADORS.
En aquest cas la pila és substituïda per un acumulador que es carrega d'energia, aquests rellotges poden funcionar sense problemes més d'una dècada. Encara que l'acumulador, tard o d'hora cal reemplaçar-ho ja que va perdent la seva capacitat d'acumulació. 

4.2.1. Mitjançant placa solar.
Aquests models porten una placa solar que sol ser tota l'esfera, que aquesta pintada sobre la placa solar i que aquesta connectada a l'acumulador. 




4.2.2. Mitjançant massa oscil•lant i dinamo. 
En aquest cas l'acumulador va connectat a una dinamo elèctrica que genera impulsos elèctrics cada vegada que la massa oscil•lant que hi ha dins del rellotge es mou pel moviment natural de la persona que ho porta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada