divendres, 20 d’abril del 2012

EL DESPERTADOR.


DATACIÓ: 1787.

AUTOR: Levi Hutchins.  El prototip més antic va ser inventat pels grecs entorn de 250 aC. Van construir un despertador que funcionava amb la marea: quan el nivell de l'aigua arribava a un determinat nivell, feia sonar un ocell mecànic. Tal com ho coneixem avui, ho va inventar un rellotger, Levi Hutchins, en 1787. 
Abans, la gent confiava en el sol per despertar-se, però a les 4 del matí, l'hora en què s'aixecava Hutchins, no hi havia sol. Així que el rellotger va col•locar una palanca en el número 4, que al seu torn feia sonar una campana quan la maneta arribava a l'hora. 

 FUNCIONAMENT: Expliquen que Leonardo da Vinci va fer un disseny de rellotge despertador que molts consideraven més com una broma que com un projecte seriós. Constava d'un platet rodó sostingut per un tub que funcionava com una palanca de dos braços. En l'altre extrem del tub hi havia un platet pla que contenia aigua, d'aquest extrem sortia una corda que es lligava als piulis del *durmiente. Quan el platet rodó s'omplia fins a la meitat, resultava més pesat que el plànol, i feia oscil•lar aquest, abocant l'aigua a través del tub fins al platet rodó i tirant violentament de la corda lligada al turmell de el “bell *durmiente”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada